Járványügyi intézkedések

 Teendők betegség esetén

Az a gyermek, tanuló, pedagógus, iskolai dolgozó, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy a kórházi zárójelentés bemutatása után léphet be újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot be kell mutatni az intézménybe történő belépés előtt.

Gyermekek indítása az iskolába

Amennyiben gyermekükön vírusos megbetegedésre utaló tüneteket észlelnek, ne engedjék az iskolába, és forduljanak a háziorvosukhoz. Amennyiben a tanulón az iskolában észleljük a koronavírusra utaló tüneteket, gondoskodunk a gyermek elkülönítéséről és haladéktalanul értesítjük a szülőket és az iskolaorvost. A gyermek testhőmérsékletét érintés nélküli lázmérővel megmérjük.

Kérjük a szülőket ismertessék meg gyermekeikkel a legalapvetőbb higiéniai szabályokat. Ezek közül a legfontosabbak: a papírzsebkendő használat, a helyes tüsszentés, a kézmosás és a fertőtlenítés szabályai.

Jellemző tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes esetekben előfordulhat izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj is. Jellegzetes tünet az íz- és a szaglásérzékelés zavara is. Koronavírusos megbetegedés esetén haladéktalanul értesíteni kell az iskolát is.

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vesz részt. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus gyanú vagy igazolt fertőzés van (maglodis@gmail.com email címen vagy valamelyik iskolai telefonszámon).

Mit hozzon a gyermek az iskolába?

A hagyományos iskolai felszerelés mellett minden tanulónak rendelkeznie kell szájmaszkkal, papírzsebkendővel. Lehetőség szerint kérjük legyen a tanulóknál kézfertőtlenítő zselé. Az iskola bejáratánál, a mosdókban, tantermekben iskolánk is biztosítja a kézfertőtlenítőt.

Szülők az iskolában

A szülők csak előzetes bejelentkezés után az intézményvezető engedélyével léphetnek be az iskolába. A járványügyi szabályok betartása, kézfertőtlenítés és maszk viselése kötelező. A portán a belépésnél, kilépésnél a regisztráció kötelező. Ez érvényes a kizárólag szülők részére szervezett programokra is.

Az iskolában a személyes ügyintézésre előzetes bejelentés után az alábbi időpontokban van lehetőség: kedden 12-16 óráig és csütörtökön 8- 12 óráig.

Iskolai helyiségek bérlése

Az esti gimnáziumra és a büfékre vonatkozó szerződések kivételével, minden bérleti szerződés felfüggesztésre került. A gimnáziumi foglalkozásokra 17 és 20 óra között kerülhet sor.

Szabadidős, művészeti programok

A délutáni, nem tanórai iskolai sportfoglalkozások, sportkörök, szakkörök megtartását átmenetileg felfüggesztjük. Az énekkari próbákat, szolfézs órákat egyrészt csak az érintett osztályokban, illetve kis csoportokban, a távolságtartás szabályainak figyelembevételével szervezzük meg. A csoportos művészeti foglalkozásokat szükség szerint A és B hetek közötti csoportbontással tartjuk. A néptánc oktatását ezen kívül az érintkezések és a nagyobb fizikai megterhelés elkerülésével szervezik a pedagógusok. A művészeti iskola egyéni foglalkozásait a megfelelő fertőtlenítés szabályainak figyelembevételével változatlanul megtartjuk.

Tartósan beteg tanuló

A vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett egészségügyi helyzetben lévő, tartósan beteg tanulók iskolai hiányzásának igazolását az intézményvezető igazolhatja. Az írásos kérelmet a betegségről mellékelt orvosi igazolás alapján indokolni kell. A tanulót a Kréta rendszeren keresztül tájékoztatjuk a házi feladatról. A tanuló az órákra önállóan készül fel.

Folyamatos fertőtlenítés

Kézfertőtlenítőt kell elhelyezni minden bejáratnál, mosdóban, tanárikban és a mosdóval nem rendelkező tantermekben. Minden mosdóhoz kézfertőtlenítő szappant helyezünk ki. Azokban a termekben, ahol a tanulócsoportok váltják egymást felületfertőtlenítő is van, melynek használatáról az ott tanító pedagógus dönt. A fertőtlenítést az egyes váltások között kell elvégezni. A nagyobb tanulók – a pedagógus irányításával – közreműködhetnek a felületfertőtlenítésben.

A takarító személyzet a szünetekben folyamatosan fertőtleníti az öltözőket, a nyelvi termeket, az informatika termeket, és azokat a termeket, ahol a csoportok vagy osztályok váltották egymást. Az egyéni foglalkozásokra kijelölt termek fertőtlenítését az ott tanító nevelő szervezi meg. A nevelők felügyeletével a felületfertőtlenítésben (pad, eszköz stb.) a tanulók is közreműködhetnek.

A délutáni szakkörök, iskolai foglalkozások a teremórarendek ismeretében, a fertőtlenítés biztosítása mellett, igazgatói jóváhagyással indíthatók.

Az étkezők fertőtlenítéséért az étkezést szervező Maglód Projekt Kft. dolgozói a felelősek. Az étkezés lebonyolításában a pedagógus asszisztensek folyamatosan, de a tanulókat kísérő pedagógusok is részt vesznek.

Étkezés

Az otthonról hozott tízórait a tanulók az első vagy a második szünetben, délután az uzsonnát az osztálytermekben is elfogyaszthatják. Az ebédlőt a tanulók külön beosztás szerint vehetik igénybe. Az étkezés előtti várakozás közben a szájmaszk használata kötelező, a védőtávolság betartását biztosítjuk. Az ebédlőkben a bejáratot és a kijáratot a tanulók torlódásának, keveredésének elkerülése érdekében külön választottuk. Az étkezések előtt a fertőtlenítőszappanos kézmosás kötelező.

Az iskolagyümölcs és iskolatej program keretében biztosított gyümölcsöt és tejtermékeket az osztálytermekben és az arra kijelölt átadási pontokon, kézfertőtlenítés után osztjuk ki a tanulók részére.

Az iskolai büfék üzemeltetőinek biztosítania kell a kézfertőtlenítőt. A büfék előtt várakozó tanulóknak szájmaszk és a megfelelő védőtávolság megtartása kötelező.

Tanulószoba, napközi

A tanulóknak a foglalkozások befejezése után haladéktalanul el kell hagynia az iskola területét. A napközis tanulók 14 órakor, 15 órakor, 15.30 órakor és 16 óra után már folyamatosan távoznak az iskolából. A szülők nem léphetnek be az iskola területére, a meghatározott rend szerint veszik át gyermekeiket.

Becsengetés, kicsengetés

A reggeli időszakban az alsós tanulók részére 7 órától ügyeletet biztosítunk mindkét telephelyen. Egyébként ½ 8-tól nyit az iskola és az udvaron vagy az osztálytermekben gyülekeznek a tanulók. Kicsengetés után a tanulók a pedagógusok felügyelete mellett kimennek az udvarra, rossz idő esetén a teremben maradnak. A hetes gondoskodik a szellőztetésről.

Becsengetés után az alsó tagozaton az udvarról sorakozó után a nevelővel, a felső tagozaton az ügyeletes tanár irányításával előbb a 7-8. évfolyam, majd az 5-6. évfolyam vonul be az épületbe.

Fontos szabály az egyirányú közlekedés miatt, hogy a tanulók az udvarról csak a becsengetés után mehetnek vissza a termükbe. Az udvaron kötelező a védőtávolság fenntartása, így a maszk használata mellőzhető.

A tanórák végén az órát tartó pedagógus hagyja el a tantermet utoljára, miután minden tanuló kiment a teremből.

Csoportos foglalkozások, testnevelés óra

Csoportbontás esetén a nevelő az osztályteremből viszi el a tanulókat a csoportos foglalkozásra. Ugyanez vonatkozik a testnevelésre is. Az öltözésre szánt idő része a testnevelés órának. A testnevelés órákat lehetőség szerint a szabadban kell megtartani. A bontott óra után kötelező a felületfertőtlenítés, melyről a takarító személyzet gondoskodik. Indokolt esetben a padok, eszközök fertőtlenítésében a nevelő felügyelete mellett a tanulók is részt vehetnek. Az üresen maradt termekben az ügyeletes takarító további fertőtlenítést végez.

Távoktatás

Továbbra is használni fogjuk, sőt igyekszünk még hatékonyabbá tenni az MS Teams által biztosított keretrendszert. A rendszer használatára felkészítjük a tanulókat, de a szülői kapcsolattartás egyik eszközeként is használni fogjuk a rendszer adta online lehetőségeket.

Kérjük a szülők megértését és együttműködését a fenti szabályok minél hatékonyabb betartása érdekében!

Maglód, 2020. szeptember 11.

Hosszú Tibor intézményvezető