Diákigazolvány

TÁJÉKOZTATÓ A DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS MENETÉRŐL ÉS DÍJÁRÓL
1. lépés (okmányirodai ügyintézés):
A fénykép és az aláírás felvételét az új igénylési folyamat szerint az okmányirodák/kormányablakok végzik külön ingyenes szolgáltatásként. Ehhez az alábbi iratokat kell a jogosultnak az okmányirodában bemutatni:• születési anyakönyvi kivonat VAGY személyi igazolvány• lakcímkártya.Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) adatlapot kap az okmányirodai ügyintézésről, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok és a fénykép szerepel.  A 14 éven aluli jogosult esetében az aláírás mező üresen marad! Ezen adatlap része a 16 karakterből álló NEK azonosító, mely az igénylési folyamatban kap szerepet, ezért ezen adatlapot az igénylőnek kell megőriznie! Amennyiben ez elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhető az okmányirodában.

2. lépés (iskolai ügyintézés):
A tanuló az iskolatitkárnál – félfogadási időben (kedd: 1200-1600, csütörtök: 800-1200, nyári szünetben: szerda 800-1200) – jelenti be a diákigazolvány iránti igényét: megadja a NEK azonosítóját. 2016-tól a diákigazolvány ingyenes lett!  Az iskolatitkár továbbítja elektronikusan az igénylést az Oktatási Hivatal felé a KIR rendszerben. Az igazolvány elkészültéig szükség esetén az iskola igazolást állít ki és ad át a szülőnek a beküldött igénylés adatai alapján. Az iskolai ügyintézés is díjmentes.

3. lépés (postázás):
Az elkészült igazolványokat a kártya elkészítője az iskola címére postázza. Az iskolatitkár az előzetesen leadott telefonszámon értesíti a Szülőt, aki szintén a fent említett félfogadási időben átveheti személyesen a kártyát. Várható előállítási idő kb. 10-20 nap.

További információk:

http://www.diakigazolvany.hu/